Patikoinnit Kreeta & Nisyros 2016

Nisyroksen patikointiviikko

Kosin saaren kupeessa, lyhyen laivamatkan päässä ja sivussa turistien valtavirroista sijaitsee piskuinen Nisyroksen tulivuorisaari, joka tarjoaa kulkijalleen yllätyksen toisensa jälkeen. Nisyroksen saarelle tulevat matkailijat Kosilta päiväseltään tutustumaan kraaterialueen erikoisiin näköaloihin, mutta viimeisenkin turistialuksen lähdettyä iltapäivällä saarelle laskeutuu hiljainen rauha, kiireetön tunnelma. Illan lämmössä valtavien fiikuspuiden katveessa pienillä toreilla, paikallisen mantelijuoman ääressä on hyvä kerrata päivän kokemuksia. Patikointiviikon aikana ehdit tutustua perinpohjin tähän niin historiallisesti kuin kulttuurisesti mielenkiintoiseen saareen, sen epätavalliseen luontoon ja ystävällisiin ihmisiin. Patikointireittimme kulkevat viitenä päivänä ristiin rastiin saarta vanhoja kivettyjä polkuja ja hiekkateitä pitkin. Kiipeämme saaren korkeimmalle vuorelle Profeetta Eliakselle (698mmp) ja uimme kristallinkirkkaissa merivesissä. 

 Päiväohjelma

 

 

Kevätkukkia ja patikointia Kreetalla 1.

Kreetan keväässä kukkii. Vuorten rinteet ja vehreät tasangot peittyvät vuokkoihin, tulppaaneihin, salaperäisiin pieniin orkideoihin. Villit vihannekset, nuo Kreetan mainiot hortat nousevat sateiden jälkeen raikkaina ja maukkaina, yrttien tuoksut seuraavat kulkijaa. Tämän vuoden kukka- ja yrttimatka tarjoaa mahdollisuuden myös pidempiin päiväpatikoihin vaihtelevissa ja mielenkiintoisissa maastoissa. Lähde matkaan tutkimaan näitä jylhän ja kauniin saaren luonnonihmeitä! 
Asumme koko viikon ajan Rethimnonissa.

 Päiväohjelma

 

 


Kevään kukat ja yrtit keskisellä ja itäisellä Kreetalla 2,3

Näitä kukka- ja yrttimatkoja varten olemme suunnitelleet joitakin kiehtovia reittejä sekä keskisellä että itäisellä Kreetalla Agios Nikolaoksen ympäristössä. Näille alueille kevät tulee hiukan aikaisemmin kuin muualle saarelle ja täältä löytyy paljon lähes koskematonta luontoa.
Kreetalla tunnetaan noin 1800 erilaista kasvia, joista kymmenen prosenttia on endeemisiä, kotoperäisiä, eli ne elävät vain Kreetalla. Tämä kasvillisuuden erikoisuus johtuu Kreetan eristäytyneisyydestä ympäröivistä mantereista sekä saaren lukuisista vuorista ja rotkoista, jotka ovat suojanneet kasvillisuutta jääkausien ja muiden luonnonmullistusten aikaan viimeisten 5 miljoonan vuoden aikana. Lähde matkaan tutkimaan näitä luonnonkauniin saaren ihmeitä! 
Asumme viikon aikana ensin Rethimnonissa hotellissa Achillion Palace, sitten Eloundan pienessä rantakylässä pensionaatissa Portobello ja palaamme viimeiseksi yöksi taas Rethimnoniin ja hotelliin Achillion Palace.

 Päiväohjelma

 

 


Trekkaus osa 1. Elafonisilta Hora Sfakioniin

Eteläisen Kreetan patikointipolut kulkevat pitkin merenrantoja, yli rantakivikkojen, pyörtäen pienten hiekkaisten lahdenpoukamien ympäri. Ne sukeltavat yllättäen katajapensaita kasvavaa tiheikköön ja seuraavaksi jo kiipeävät kukkivalle tasangolle tai laskeutuvat syvään rotkoon. Polkujen varrella nököttävät vanhat kappelit, muinaisen sataman rauniot ja kauan sitten unohtuneet asumukset. Trekkausohjelmamme vie yli koko Kreetan, tämä osa 1. on ensimmäinen etappi matkallamme lännestä itään. Majoitumme matkan aikana Paleochorassa, Sougiassa, Omaloksen tasangolla sekä Hora Sfakionissa. Kannamme mukanamme ainoastaan päivärepun, matkalaukut seuraavat auton kyydissä. Ja kuten aina näillä matkoillamme: tärkeä osa ihanaa lomakokemusta on kreetalainen perinteinen ruoka, jota nautimme joko paikallisissa perhetavernoissa tai luonnonhelmassa piknikkiä pitäen.

 Päiväohjelma

 

 


Trekkaus osa 2. Anopolista Amarin laaksoon

Tämä trekkausviikko alkaa Anopolin liepeiltä, Hora Sfakionin yläpuolelta. Kuljemme puiden katveessa ja pieniä rotkoja samoten Imbrosin tasangolle. Seuraavaksi laskeudumme etelärannikolle ja jatkamme rannan tuntumassa Plakiaksen ja Prevelin luostarin maisemissa. Viikon kaksi viimeistä patikointia sijoittuvat sisämaahan Spilin ja Amarin laakson maastoihin, ja niiden myötä saavumme Agia Galinin kohdalle keskiselle Kreetalle. Merenrannat ovat matkallamme lähellä, patikoinnin lomassa voimme välillä pulahtaa virkistäviin aaltoihin. 
Majoitumme matkan aikana majataloissa Hora Sfakionissa, Plakiaksessa sekä Amarin laaksossa. Kannamme mukanamme ainoastaan päivärepun, matkalaukut seuraavat auton kyydissä. Ja kuten aina näillä matkoillamme: tärkeä osa ihanaa lomakokemusta on kreetalainen perinteinen ruoka, jota nautimme joko paikallisissa perhetavernoissa tai luonnonhelmassa piknikkiä pitäen.

 Päiväohjelma

 

 


UUSI! Trekkaus osa 3. Agia Galinista Lendasin rannoille

Trekkausmatkamme yli Kreetan jatkuu! Kolmas osa vie meidät kauniista Agia Galinin rantakylästä pitkin rantoja ja vuorten rinteitä pieneen viehättävään Lendasin kylään.
Rantakylä Agia Galini on rakennettu kuin amfiteatteri kukkuloille, jotka reunustavat suojaisaa merenlahtea. Maisemaa hallitsevat lähes pystysuorat kallioseinämät, ne laskeutuvat äkkijyrkästi suoraan mereen. Jotkut patikoinneistamme alkavat tästä perinteisesti kalastuksesta ja kuljetustoiminnasta elävästä kylästä – Kreetan suurimman viljelystasangon Messaran läheisyys on aina merkinnyt elinvoimaa kylälle. Myöhempinä vuosina Agia Galinin merkitys on korostunut matkailijoiden suosimana lomanviettopaikkana. 
Tämän patikointiviikon aikana kuljemme taas noin viisikymmentä kilometriäitään, nyt päämäärämme on Lendasin rantakylä Asterousia-vuoriston kupeessa. Tämän kylän sanotaan saaneen leijonaa tarkoittavan nimensä suuresta kalliosta, joka kohoaa kylän reunalla. Alueella on tehty paljon arkeologisia löytöjä; myytit ja tarinat kertovat minolaisten asuneen alueella, paikalla on niin ikään sijainnut lääketieteen jumalan Asklepioksen parantola. Kerrotaanpa Kleopatran nousseen maihin juuri täällä hänen vieraillessaan Kreetalla.
Patikointiviikon aikana asumme Kreetan etelärannikolla, osin rantakylässä Matalassa sekä juuri Lendasin kylässä. Viimeiseksi yöksi matkaamme Rethimnoniin Kreetan pohjoisrannikolle. Kannamme mukanamme ainoastaan päivärepun, matkalaukut seuraavat auton kyydissä. Merenrannat ovat matkallamme lähellä, patikoinnin lomassa voimme välillä pulahtaa virkistäviin aaltoihin. Ja kuten aina matkoillamme: tärkeä osa ihanaa lomaa on kreetalainen perinteinen ruoka, jota nautimme paikallisissa perhetavernoissa ja piknikein luonnon helmassa.

 Päiväohjelma

 


Kreetan vuorten helmet!

Kreetan vuorten helmet on haasteellinen patikointiviikko. Viikon aikana ylitämme Valkoiset vuoret, kuljemme asumattomilla vuoristolaaksoissa ja nousemme muutamalle vuorenhuipulle. Asumme ensin Omaloksen vuoristotasangolla 1000 metrin korkeudessa. Siellä hiljaisuuden katkaisevat vain aamuisin bussit, jotka kuljettavat Samarian rotkon vaeltajia Xiloskalos-portille. Muutoin tasangolla vallitsee rauha, tasangon muutamassa majatalossa asuu vaeltajia, jotka etsivät hiljaisuutta. Täältä alkaa seikkailu!

 Päiväohjelma

 


Syyspatikointi kaakkoisella Kreetalla

Tänä vuonna järjestämme myöhäissyksyn samoiluviikon ja tällä kertaa Kreetan kaakkois- ja itäosissa, siellä missä syystuulet ovat lauhempia ja merivesi vielä lämpimämpää kuin muualla saarella. Asumme viikon aikana pienessä Mirtosin kylässä etelärannikolla sekä Eloundan kalastajakylässä, lähellä Agios Nikolaosta ja vastapäätä kuuluisaa Spinalongan saarta. 
Samoiluretkemme ovat kevyitä, kuljemme usein meren läheisyydessä. Vierailemme muutamalla arkeologisella kaivausalueella (mm minolaisaikaisilla kaivauksilla Gourniassa sekä Mirtosin kylän liepeillä), puhumme muutoinkin minolaisesta aikakaudesta, kuljemmehan juuri minolaisten jalanjäljissä, heidän aikoinaan raivaamilla poluilla! Poikkeamme myös pinjametsäisille rinteille ja pienten kylien raiteille. Osallistumme ruoanvalmistuskurssille Mirtosin Katerina-tavernan keittiömestarin Giannis Zervakisin johdolla ja perehdymme terveelliseen kreetalaiseen ruokaan.
Lähde mukaan nauttimaan Kreetan toisesta keväästä, kuten tätä aikaa saarella kutsutaan: ensimmäiset syyssateet ovat huuhtoneet pois kesän kuivuuden ja luonto alkaa herätä viheriöimään.

 Päiväohjelma