Vandringsveckor 2019

 

Vårblommor & örter

Vårens blomsterprakt på Kreta!

Dagsprogrammet blir färdigt under vintern då vi ser vad regnen gör till blomstringen och var vi hittar de bästa blomsterområdena.

  Vi bor under veckan först i Elounda på östra delen av ön och sedan i staden Rethymno.  

Dagsprogram

 

 


Vårströvtåg runt Paleochora

Den förtjusande lilla staden Paleochora på Kretas sydvästra kust utgör bakgrunden till denna lugna och vilsamma strövtågsveckan. Vi bor hela veckan på samma hotell, på eftermiddagarna har du tid att bekanta dig med denna stad som även kallas för Libyiska havets pärla, du har tid att sitta på kafenion och betrakta livet runtomkring.
Under strövtågsveckan vandrar vi i naturen under fem dagar, vi stannar för bad- och mellanmålspauser, vi samlas på lokala tavernor efteråt för luncher och ibland när kvällen blir sammetslen samlas vi tillsammans runt bordet för middagar.

Kretas ljuva stigar önskar dig välkommen!

Dagsprogram

 

 


Vandra i Paulus fotspår

Turen i ”Paulus fotspor” blir en opplevelsestur med vandringer på flere tusen år gamle stier hvor Paulus og Titus sägs ha gått, godt fellesskap, samtidig som det blir tid til avslapping og nyte Kretas nydelige strender på sydsiden av øya.  På turen lærer vi mye om Paulus og Titus, og den Kretiske historien. Bokas genom http://plussreiser.no

Dagsprogram

 

   

 

Trekking del 2. Från Chora Sfakion till Amaridalen

Trekking del 1 tog oss längs Kretas sydvästra kust från Elafonisi till Chora Sfakion. Nu fortsätter vi! Denna vecka börjar utanför Anopoli, därifrån vandrar vi under cypressträd och genom små raviner till Askifou-platån. Sedan fortsätter vi genom Kallikratis-ravinen till sydkusten och vidare till Frangokastello, vidare längs stranden till byn Plakias och Prevelis palmstrand och avslutar veckan i Amari dalen. Under resans gång är havsstranden nära, vi kan under några vandringar ta badpauser i de uppfriskande vågorna.

Dagsprogram

 

 


Trekking del 3. Från Amaridalen till Zaros

Vår trekking genom Kreta fortsätter! Den tredje delen tar oss från den vackra Amaridalen och strandbyn Agia Galini längs stränder och bergssluttningar till den lilla byn Zaros.
Under vandringsveckan kommer vi att bo på sydkusten, dels i strandbyn Matala samt i byn Zaros. Till den sista natten åker vi till staden Rethymno på Kretas norra kust. Under vandringarna bär vi bara med oss dagsryggsäcken, resväskorna följer med i bussen. Och som alltid under våra resor: en viktig del av den underbara semesterupplevelsen är den traditionella kretensiska maten, som vi njuter av antingen på lokala tavernor eller i naturen i form av picknick.

Dagsprogram

 

   Trekking del 4. Från Psiloritis till Diktibergen

Trekking del fyra fortsätter vår vandring över Kreta. Nu har vi kommit till de centrala delarna av vår underbara ö. Denna del karakteriseras av frodiga lågländer och kullar mellan Psiloritis och Dikti-bergsmassivet, otaliga vinodlingar samt små landsbyar och monasterie. Dagsetapperna tar oss österut längs grusvägar och gamla åsnestigar. Vi vandrar på Kretas största vindistrikt och självklart ingår ett besök på ett vineri med vinprovning. Vi bor hela vandringsveckan på strandhotellet i Kokkini Hani i närheten av Iraklion.

Dagsprogram

 

NY! Trekking del 5. Från Lassithi platån vidare till östra Kretas stränder.

Vi kommer att vandra en del på Dikti-bergen samt på de pinjetäckta sluttningarna på sydsidan av bergsmassivet. Dagsprogrammet blir färdig under våren och uppdateras här så fort som möjligt.  

Dagsprogram under utveckling   

                                                                                           

   


Vita bergens pärlor

Vita bergen har fått sitt namn av snön som ligger kvar på bergen långt in på sommaren samt för den vitskimrande kalksten som bergen är utformade av. Stigarna leder till getternas och fårens sommarbetesmarker och till herdarnas stenstugor där dessa bergens män fortfarande lagar sina traditionella ostar. Det finns ingen trängsel på dessa stigar, som sällskap har vi rovfågeln uppe i det blåa och fårbjällrornas musik.  

Dagsprogrammet blir färdigt under försommaren 2019.  

 

NY! Strövtåg på östra Kreta

Den nya strövtågsveckan på Fysimeras reserepertuar bekantar oss med vandringsstigar på östra Kreta samt med den charmerande landsbygdsstaden Sitia där vi bor största delen av resan. Våra lugna strövtågsrutter tar oss längs havsstränder och genom några ståtliga raviner.
Vi vandrar i sakta mak under fem dagar och tar en vilodag utan vandring och då finns det möjlighet att bekanta sig mer med denna östkretensiska livliga småstad. Under några av våra dagsvandringar tar vi bad- och kaffepaus på stränder, vi avslutar dagarna med läckra luncher på lokala familjetavernor.
Den fängslande östra Kreta kallar på vandraren till sina stigar!

Dagsprogram

 

 


Vandringsresa till Nisyros - vid efterfrågan

Invid den välkända grekiska ön Kos, borta från turisternas huvudströmningar ligger den lilla vulkaniska ön Nisyros, som bjuder på överraskningar efter varandra. Hela ön är belägen på kanterna av en länge sen somnad vulkan. Kraterområdet ger fortfarande ifrån sig underjordiska dofter och varma ångor.

Till Nisyros kommer besökare från Kos för dagen för att utforska krateromgivningarna med de fängslande utsikterna. Efter den sista turistbåten har åkt på eftermiddagen sprider lugnet och maklig atmosfär sig över hela ön. I den varma kvällen under enorma fikusträd på små torg kan man njuta av ett glas Nisyros mandelsaft och fundera igenom dagens upplevelser.

Dagsprogram